... Všechno vždycky končí dobře. Pokud ne, ještě to není konec.

pátek 6. ledna 2012

Vařila myšička kašičku ...

Jolanka má od Ježíška novou krásnou kuchyňku a proto se určitě bude hodit pár šitých doplňků od maminky :o)
Musím říct,že šití pro holčičku si opravdu užívám ! Jakub by mi v "sladkých" věcech nechodil :o) i když ani on se v šití nedá ošidit

ZÁSTĚRKA,CHŇAPKY A SRDÍČKO PRO RADOST






ČAJOVÉ PYTLÍČKY,aby nám malá hospodyňka mohla podávat čaj.




................................................................................................................................

NÁVOD:
Potřebuješ obdelník látky na pytlík a to o velikosti 14x7 cm.Obdelník přeložíš na polovinu kratšíma stranama k sobě a sešiješ krátký kousek nahoře a dole-střed nesešívej,nechej si ho na protočení.


Na provázku dlouhém asi 24cm uděláš uzlík na obou koncích.Provázek vložíš do sešitého obdelníku ke švu,tak aby uzlík koukal ven.Tuto stranu také celou sešiješ v místě provázku raději přejeď tam a zpět ať provázek nevyklouzne-měl by tomu zabránit i ten uzlík. 

Na druhé ještě nesešité straně si poznačíš špendlíkem hranu látky (naproti sešitému švu) Na tuto značku přiložíš šev a po celé délce sešiješ druhou stranu-toto vytvoří s pytlíčtku 3D trojuhelník.
Pytlík protoč otvorem na lícovou,krásnou stranu.Vyplň špetkou kuliček dutého vlákna a nebo jestli máš použij voňavé sušené bylinky.Otvor zašij.


Teď už jen chybí druhá strana provázku a na něm etiketa čajíku.Já jsem použila barevné obdelníčky filcu a sešívala jsem jednoduchým stehem bavlnkou.Nejdříve jsem si uvnitř etikety přichytila provázek za uzlík,potom jsem přeložila filc a obšila jsem z venkovní strany.
A je hotovo !

................................................................................................................................
PIZZA



Tady jsem ušila pizzu.Aby se lépe podávala je pizza "nařezaná" na čtvrtiny
a tady je návod:

Podle talířku jsem ustřihla dvě kola z tmavší látky - kůrku pizzy.Ve stejné velikosti jsem si ustřihla i ronopast.
Další dvě kola - vnitřní část pizzy,většinou kečupová ,jsem ustřihla také 2x ale asi o 2cm menší.
Ronopast jsem si nažehlila na větší kolo a potom jsem lícem k sobě obě velká kola sešila po celém obvodu - nelekejte se ,že nezůstal otvor na protočení.Ten jsem prostřihla v jedné vrstvě látky ve středu a protočila jsem kolo lícem ven.Hezky jsem pizzu vyžehlila.Stejně jsem postupovala u druhého menšího kola,to už jsem nepodlepovala.


Obě kola přiložím na sebe jak jinak než těma dírama,aby se schovaly a v krajíčku menšího kola přišiješ.A pizza je téměř hotová.


Protože jsem jí chtěla rozdělit z praktických důvodů na čtvrtiny,nakreslila jsem si čtvrtiny nejprve  na pizzu (používám gumovaci pero,které při žehlení zmizí) 
Potom jsem 2x prošila vedle čáry(jednou z prava a jednou z leva).Čára je uprostřed. V tom středu jsem pizzu prostřihla a nic se mi nepohlo vše hezky drželo pohromadě,protože všechny hrany byly sešité.Ustřižené hrany jsem začistila hustým entlem,aby vypadala jako uřezaná.



Teď už zbývají jen ingredience.Použila jsem filc na kolečka šumky a plátky anglické slaniny,taky na obdelníčky hermelínu a kousty špenátu.Kukuřici jsem vytvořila z žlutých knoflíčků.Vše drží pohromadě díky "chlupaté" vlně-sýru ,kterký jsem naaranžovala tak,aby jsem zároveň bílou nití všechny ingredience pizzy přišila k těstu.
Dobrou chuť :o)

................................................................................................................................

RYBY

Taky jsem jednoduše s filcu ušila ryby.
Po vánoční scéně,kdy měla Jolanka hysterický záchvat z toho,že maminka ZABILA CHUDÁČKA KAPŘÍKA !!! A málem jsem brečela s ní ,protože ve třech letech odmítala naše milovnice zvířátek,pochopit potravinový řetězec.Nakonec to vyřešil manžel.Naložil jí řvoucí do auta a přijeli domů s dalším kapříkem,kterého jsme potom vypustili do rybníky :o)
Proto jsem si na rybičky k jídlu,nedovolila udělat očička,pusinku atd. 



Děkuju za přečtení a návštěvu tady u mě,třeba jsem tě inspirovala k tvorbě pro
tvoji kuchařinku :o)

8 komentářů:

  1. To je perfektní! Asi se inspiruji a ušiju pro prcka něco podobného ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Renatko moc pěkně jsi to popsala.Já se do toho taky budu muset pustit.Alespoň nad tím nemusím přemýšlet a pěkně to ošlehnu od tebe. díky.

    OdpovědětVymazat
  3. Renči, díky za inspiraci! Ta moje prďolka má sice zatím jen 3 týdny, já se už ale moooc těším, až pro ni taky budu moct takto šít :) A tvořením pro kluka se též pochlub:-D
    Jsi moc šikovná.
    Zdraví Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý Renato !! Šikulka! A neříkej že budete jíst jen pizzu a ryby:-)).... jsem zvědavá na další "jídlo"...

    OdpovědětVymazat
  5. Holky děkuju za komentáře a jsem ráda,jestli se někomu budou hodit návody.
    Jani Jakubovi jsem taky ušila deku a hodně se vyřádím při šití obalu pro něj do školy,má i šité pouzdro a tašku na výlety.Sám si kreslí aplikace a vůbec v 8letech mi do šití už dost kecá :o)))
    Ajko jídelní menu se určitě bude rozrůstat "o)

    OdpovědětVymazat
  6. No ty jsi zlatá maminka....hotový poklad....takové krásné věci jsi pro princeznu ušila....musela mít velikou radost....:-D

    OdpovědětVymazat
  7. Parádička!! Asi se inspiruji - ikdyž máme kluka, taky stráááášně rád vaří :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář ♥