... Všechno vždycky končí dobře. Pokud ne, ještě to není konec.

pondělí 16. července 2012

Návod na ušití předního dílu baťužku

Návod na přední díl tohoto baťůžku.


Přední díl tvoří kapsa se sklady,která se zapíná na zip.



Pření díl vychází z rozměru : výška 39cm a šíře v nejširším bodě 32cm.
Připravíme si zip na kapsičku o rozměru asi 25cm.Dále si připravíme dva proužky vrchní s dva proužky vnitřní látky dlouhé asi 10cm a široké jako zip,může být o něco širší,po odšití látku sestřihneme.
Na proužky vnitřní a vnější látky nažehlíme vlizelín,nebo jinou výstuhu.
Teď začistíme oba konce zipu.Dolů položíme proužek vnitřní látky,lícová strana hledí na vás.Na to přiložíme jezdcem nahoru zip a nahoru položte proužek vrchní látky ,teď na vás hledí její rub.Vše sešpendlíme a prošijeme asi 1cm od okraje podél krátké hrany.
Stejně našijeme proužky i na druhé straně zipu.Celý zipový díl musí hotový měřit 32cm (šíře batohu) je dobré si nechat rezervu,proto sestřihneme tento díl na 34cm.Proužky v krajíčku prošijeme,aby nám nikde netancovaly.
Připravíme si pruh vnější a vnitřní látky,který podlepíme vlizelínem  o rozměru 5x 34cm.



Do těchto pruhů všijeme zip a to tak,že si na stůl položíme pruh vnitřní látky (pruhovaný) líc hledí na vás na něj položíme zipový díl jezdcem nahoru,spodní stranu zipu přiložíme k ustřiženému okraji látky a to vše přikryjeme druhým pruhem tentokrát s vnější látky (puntíkový) a teď na nás hledí co? Kdo řekl rub má pravdu.



Na sroji si vyměníme zipovou patku a přišijeme po celé élce zip.Oba pruhy sežehlíme směrem od zipu a pro jistotu prošijeme při krajíčku.
Teď nás čeká našití hlavního kapsového dílu k právě ušitému zipovému dílu.
Budeme potřebovat obdelnik vnitřní látky zpevněný vlizelínem o rozměru asi 34x33cm. A obdelnik látky široký podle toho kolik jsme se rozhodly nařasit.Vycházíme ze šířky bytohu 34cm + nařasení.Já jsem udělala dva sklady široké 8cm.Proto přidám 16cm.Můj díl z vnější (muchomůrkové) látky bude 50cm široký a dlouhý 33cm.Tento díl jsem nevyztužovala. 
Najdeme střed látky a na každou stranu uděláme stejné sklady.Můžete si naskládat a nebo i nařasit podle sebe.
Já jsem si naměřila od středu 5cm,poznačila jsem si špendlíkem a od těch 5cm jsem naměřila 8cm.Tyto dva body jsem spojila,nahoře i dole.Sklad který mi vznikl na spodní straně jsem položila směrem ke středu.Tím mi vznikl první sklad.Stejně jsem postupovala na druhé straně.



Teď potřebujeme tento naskládaný díl přišít k dílu zipovému.


Na stůl si položím vnitřní (pruhovaný) díl licek k nám.Na něj položím zipový díl,líc opět hledí na nás.Poslední naskládaný díl hezkou lícovou (muchomůrkovou) stranou dovnitř.Díváme se na stranu rubovou. 



Přišijeme díly k sobě.Šijeme za celou patkou.Okraj látky kopíruje okraj patky.Díly sežehlíme od zipu.Kdo chce prošije,není to nutné.


Nachystáme si poslední pruh látky a to vnější a vnitřní pruh podlepený vlizelínem o rozměru 34 x 15cm.
A teď naposled a už to známe.Na stůl položíme vnitřní díl,líc hledí na nás,na něj položíme zipový díl,který také hlední na nás a to tak,že vrchní hrana zipu leží na vrchní hraně spodní látky.A poslední vnější pruh látky samozřejmě teď lícem do hezkých látek a rub hledí na nás.
Přišijeme díly k sobě zipovou patkou.Sežehlíme od zipu a raději prošije 


Z ronopastu si vystřihneme podle střihu tvar batˇůžku.Z jedné strany na něj nažehlíme vnitřní (pruhovanou) látku ze strany druhé stejnou látku našpendlíme a v krajíčku k ronopastu přišijeme.
Díl přeložíme na polovinu a poznačíme si střed.Stejným způsobem si střed najdeme na našem ušitém látkovém dílu.Na stůl si položíme látkový díl lícem do stolu na něj střed na střed položíme díl ronopastový.Vzorně přišpendlíme  a po celém obvodu přišijeme v krajíčku,dáváme si pozor na sklady ať leží tam kde patří.



Odstřihneme přebývající látku a vykoukne na nás hotový přední díl s funkční kapsou.
Výborně je hotovo !
Děkuji,že jste se mnou šily Renata



5 komentářů:

  1. Reni, opravdu povedený!
    ...už se vědí výsledky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem se před chvílí dozvěděla,že zítra na Bellet.cz budou výsledky.Sama jsem zvědavá "o)
      že nevyhraji vím,ale byla jsem požadáná o zpracování návodu.

      Vymazat
    2. Tak to jsem napnutááá:))

      Vymazat
  2. Jéé,Renčí to je super.Ještě jsem ho nešila,ale vyzkouším s novou lektorkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o) moc se těším na výsledek a ,kdyby jsi něco nevěděla dej mi vědět,pokusím se vysvětlit "o)

      Vymazat

Děkuji za komentář ♥